Arne Jacobsen
Arne Jacobsens liv:
Arne Jacobsen blev født den 11. februar 1902 i København, og døde som 69-årig den 24. marts 1971. Man kunne tidligt se, at Arne Jacobsen havde et kreativt sind. For eksempel ændrede han på forældrenes pyntede indretning, og malede sit værelses vægge helt hvide. Oprindeligt hed drømmen, at Arne Jacobsen ville være kunstmaler. Men hans far overtalte ham til at gå efter det mere stabile arkitektjob. Arne Jacobsen fulgte sin fars råd og blev arkitekt. Han startede på Kunstakademiet i 1924, og blev færdiguddannet i 1927. Her begyndte han at undervise i bygningskunst i perioden 1956-1965. I 1925 deltog han i Art Deco udstillingen i Paris, hvor han vandt en sølvmedalje for sit design af en stol. Talentet skinnede igennem tidligt. I 1943, da anden verdenskrig var på sit højeste, var Arne Jacobsen nødt til at flygte til Sverige. Sammen med andre danske jøder og hjælp fra den danske modstandsbevægelse, kom han over Øresund i en robåd, og boede de næste to år i Sverige. Det var svært at finde et arkitektjob for AJ i den periode, så han brugte tiden på at designe tapet og stoffer. Efter anden verdenskrig vendte han hjem til Danmark, og designede Søholm Rækkehusene, hvor han boede resten af sit liv.
Gennembrud og modtagelse:
Kun to år efter hans dimission fra Kunstakademiet, slog han igennem som arkitekt da han, i fællesskab med Flemming Lassen, tegnede Fremtidens Hus til Akademisk Arkitektforeningens ”Bygge- og Boligudstilling”. Sammen med Fremtidens Hus, blev Bellevue Strandbad, Bellavista og Bellevue Teatret introduktionen til den moderne arkitektur i Danmark. Men hans modernistiske stil, blev ikke altid modtaget positivt i samtiden. Hans design af Stellings Hus, blev mødt med protester i sin tid og i 1991 blev bygningen fredet. Da han tegnede Aarhus Rådhus, tegnede han det uden et tårn. Det skabte et stort pres fra de århusianske borgere om at tilføje et tårn. Tårnet kom med, og Aarhus Rådhus er i dag at finde i Kulturkanon. Som en detalje til Aarhus Rådhus, så designede han også Roman-uret, der hænger i rådhuset.
Stil og personlige touch:
Arne Jacobsen var en stor drivkraft i at få modernismen her til Danmark. Da der i midten af 1990erne opstod en fornyet interesse for modernismens møbelkunst og det danske design, gav det også en stigende efterspørgsel på Arne Jacobsens produkter. AJs filosofi var at skabe total-koncepter. Alt skulle være gennemdesignet, og hvor man kan følge tanken der har ligget til grunds for projektet. AJ Eklipta og AJ Gulv er gode eksempler på denne filosofi. De er enkle i deres designs, og der er ikke en overflødig detalje på dem. Arne Jacobsen var et unikt og enestående talent. Han var i stand til at kombinere sit kreative talent på tværs af brancher. Hvad enten han designede bygninger eller lamper, satte han sit særlige præg på det, og man kunne altid være sikker på, at han gjorde sit ypperste for at skabe noget smukt. Han stagnerede ikke i sine designs. Han prøvede altid at udvikle sig og komme med noget nyt til bordet. Arne Jacobsens kreative og innovative sind har bragt ham den helt store anerkendelse, og gjorde ham til en af Danmarks mest kendte designere i udlandet.